8 Temmuz 2007 Pazar

Kuşkuları Giderebilmek

Kişiler bazen bir başkası hakkında kuşku taşıyabilirler. Bu normal bir durumdur. Çünkü tutarsız davranışları, bilmediğimiz ve kanaat sahibi olmadığımız yönleri bizde kuşku uyandırır. Kuşkulanırız, şüphe ile yaklaşırız ya da uzak dururuz. Hiç olmazsa ilişki kurmayız. Hatta tehlikeli görebiliriz. Hele kuşkularımız soyut olgular üzerine ise.

Peki; kuşkularımız sadece bizim veya sadece kuşku edilenin gayreti ile giderilebilir mi? Kuşkularımızın giderilmesi bizim ve muhattabımızın iletişimi ve beyanatlar ile mümkün olabilecektir.

Muhatabımızın iç dünyası ile ilgili kuşkularımız var ve bunlar bizi kaygılandırıyorsa nasıl davranmalıyız?
Sözgelimi karşımızdaki şahsın yaşam ve inançlarının bizim hukukumuzu engelleyebileceği endişesini taşıyor olalım. Doğal olarak bu endişemizin varsayılan sonuçlarının doğmaması için karşı taraftan aslında bizim kuşkularımnızın yersiz ve gereksiz olduğunun ikrar edilmesini ya da çok güçlü ise hukukumuzun korunmasın taahhüt edilmesini istemek durumunda kalırız.
Muhatabımız hiç bir şekilde bizim hayatımızı ve fikirlerimizi baskı altına almayacağını bize söylerse ne deriz?
Belki şöyle konuşabiliriz muhatabımızla:
- Bu konuda beni ikna etmelisin.
- Evet, biz birlikte yaşıyor ve bundan sonra da beraber yaşayacaksak birbirimizin fikirlerine, hayatlarına, inançlarına saygı duymalıyız.
- Sadece saygı mı?
- Elbette saygı ve tahammül ile birbirimizin özgürlüklerini desteklemeliyiz ve korumalıyız.
- Nasıl?
- Beraber yaşarken birbirimizin hayatına müdahale etmeyeceğimiz gibi bir diğerimizin hayatına müdahale edildiğinde birbirimizin özgürlüklerini müdafa edeceğiz.
- Eee!
- Yani sen kendi hayatını yaşarken bende keni hayatımı yaşayacağım ve birbirimizin hukukunu da koruyacağız.

İkna olduk mu?
Bazıları işte tamda bu noktada kocaman bir "hayır" ile itiraz ederler. Niye?
İtiraz şudur: Ben senin asıl niyetinin ne olduğunu biliyorum!
Neymiş? Benim hayatımı etkileyeceksin hatta engelleyeceksin!
Adam daha önce isteyenin isteği gibi yaşayabileceğini, düşünebileceğini anlatmış.
- Yok!
Peki, ne?
- Benim emin olabilmem için senin hayatının benim tahakkümüm altında olması gerekiyor. Sen benim tasvir ettiğim gibi yaşabilirsin...

Kuşkular giderildi mi?

Kendi haklarımızı korumaya çalışırken en az bizim kadar yaşama hakkına sahib olan insanların hayatlarını şekillendirerek kuşkularımızı gideremeyiz. Aksine asıl bizim gidişatımızdan endişe edilmesi gerekir.

Hiç yorum yok: